all, Atrakcje, Menu, Przyjęcie

Słodkie przekąski

Mogą stanowić uzupełnienie ciast i owoców na weselnym stole, nie są drogie i świetnie wyglądają. Cake pops – przysmak rodem z USA.

Słodycze na patyku to w sumie nic nowego. Od dzieciństwa towarzyszą nam lizaki, istnieje spory wybór żelków i innych pstrokatych przysmaków. A jednak kiedy amerykańska blogerka Bakerella zaczęła prezentować na swoim blogu słodkości o różnych kształtach i smakach nabite na zwykłe drewniane lub plastikowe patyczki to w Stanach zapanował wokół nich prawdziwy szał. Stały się tak modne i popularne, że nie sposób trafić na przyjęcie, które odbywałoby się bez nich. Są serwowane nawet na Wielkanoc. I na wesela oczywiście też.

Amerykańska moda rozpoczęła się w 2009 roku, w Polsce dopiero się zaczyna. Cake pops nie mają jeszcze w naszym kraju jednej przyjętej swojskiej nazwy. Na blogach funkcjonują pod opisem „ciasteczka na patyku”, ale zapewne, kiedy staną się jeszcze bardziej popularne to zyskają jakieś bardziej konkretne miano. Może po prostu „popsy”? O ile raczej sceptycznie podchodzę do takich trendów, to ten ma swoje zalety, szczególnie jeśli chodzi o przyjęcia weselne. Otóż taka przekąska wydaje się idealna, bo naprawdę trudno jest się nią ubrudzić. A to nie bez znaczenia kiedy wszystkie panie i panowie występują w eleganckich kreacjach. Taki przysmak na patyku łatwo wyciągnąć z ozdobnego dzbana czy półmiska i delektować się nim w przerwie pomiędzy serwowanymi daniami. Nie brudzą się ręce, nic się nie kruszy – jak w przypadku tradycyjnych ciasteczek na wagę serwowanych na paterach. To główny powód, dla którego „popsy” warto mieć w pamięci komponując listę słodyczy na przyjęcie weselne.

Co poza tym? Cake pops mogą wyglądać po prostu prześlicznie. Ich skład, smak i kształt zależy przede wszystkim od fantazji osoby, która je przygotowuje. To mogą być miękkie, okrągłe ciasteczka z ciasta ucieranego oblane polewą dowolnego rodzaju, praliny, marcepanki, małe dzieła z lukru albo marshmallows nabite na patyczki. Możliwości są właściwie nieograniczone, bo przecież nawet ciastko i świeże owoce mogą zostać ułożone w taką słodką kompozycję na patyku. Do tego patyczki zdobi się kokardami, wstążkami, papierowymi dekoracjami – także tutaj istnieje pełna dowolność. Tym samym te słodycze są nie tylko przekąską, ale pełnią też rolę ozdoby. Szczególnie efektownie wyglądają na przykład popsy w kształtach kwiatów: róży, tulipana, goździka. Wyeksponowane w wazonach stają się jadalnymi bukietami.

Magdalena Marciniak

redaktor

2 komentarze

Kinia

To jest świetny pomysł.Byłam na weslu gdzie były patery z tymi słodyczami i wyglądało to efektownie. Myślę, że warto rozważyć zamówienie ich. Pastelowe kolory są najlepsze na tą okazję. Na żadną inną okazję pośród uroczystości w polsce one nie pasują aż tak jak na wesele.

Reply
Barbara

Również uważam, że to dobry pomysł. Wyglądają elegancko i nie kruszą się na ubranie, łatwo jest trzymać za patyczek i są ładne to prawda.

Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *