Kuchnie i smaki podlegają modom jak wiele innych dziedzin życia. Raz bardziej popularna jest kuchnia włoska, kiedy indziej przychodzi moda na dania japońskie, by za jakiś czas popularne i poszukiwane okazały się pikantne, egzotyczne potrawy z Meksyku. Wraz z trendami przybywa lokali, które serwują gościom specjały określonego rodzaju. Jednak, poza chwilowymi zauroczeniami smakowymi, Polacy darzą stałym uczuciem dania znane w naszym kraju od wielu lat, a czasem nawet… stuleci. Kuchnie regionalne, a w tym także polska, dopasowane są bowiem do uwarunkowań kulturowych i klimatycznych danego obszaru – to ich ważna zaleta, która przywiązanym do tradycji rodakom bardzo się podoba. Powstaje jednak pytanie, gdzie w Krakowie można skosztować smakowicie przyrządzonych dań kuchni polskiej? Postanowiliśmy poszukać takich miejsc.
***
Pysznie i niedrogo karmi po polsku restauracja „Morskie Oko” (pl. Szczepański 8). Można w niej zamówić między innymi mistrzowski rosół i bardzo dobre placki ziemniaczane. W przypadku pierogów z mięsem trudno poprzestać na tylko jednej porcji. Pyszny jest też bigos z pajdą dobrze wypieczonego chleba.
W „Karczmie Rzym” (ul. Tyniecka 118h) pierogi i rosół też będą docenione przez miłośników polskiej kuchni. Ci, dla których istotna jest w pierwszej kolejności objętość posiłku powinni wybrać się do „Oberży Sąsiadów” (ul. Kordiana 19), gdzie nawet jedno danie potrafi porządnie nasycić. Kociołek oberżysty pełen gulaszu, dzida z mięs, zupa cebulowa – to tylko niektóre dania godne uwagi spośród bogatego menu. Tradycyjne polskie dania można znaleźć też w restauracji „Mnisze co nieco” (ul. Benedyktyńska 37). Tam zadomowił się na przykład smakowity żur z białym serem, bigos benedyktyński na miodzie pitnym czy filet z gęsi duszony w sosie własnym, podany z kluseczkami, marchewką glazurowaną i sosem żurawinowym.
Polskie klimaty panują też w restauracji „Pod Aniołami” (ul. Grodzka 35) prowadzonej przez znawcę i wielkiego miłośnika polskiej kuchni – Jacka Łodzińskiego. Wrażenie robią tutaj szczególnie dania płonące, takie jak udziec jagnięcy marynowany w ziołach, młode prosię, szynka z sarny – podobne dania jadali podczas staropolskich biesiad nasi przodkowie.
Nie zawiedzie w kwestii wyboru tradycyjnych dań także „Polskie Jadło – Folwark” (ul. Św. Krzyża 13) inspirowane tradycją polskiego XIX- wiecznego dworu. Mięsa pieczone, przetwory, słoniny, boczki i szynki, kiszone barszcze czerwone i białe, ręcznie zawijane gołąbki, golonki pieczone w miodzie i piwie na długo pozostają w pamięci. (B)
Leave a Reply