Modny Kraków

Galaktyka smaku

Restauracja Andromeda | fot. Jacek Dyląg / Modny Kraków

Restauracja „Andromeda” zajmuje piętro hotelu Galaxy. Chociaż znajduje się w obiekcie przeznaczonym dla turystów, to jak najbardziej mogą korzystać z niej także Krakowianie. Z jej okien rozciąga się widok na Wisłę, Zabłocie i most Kotlarski.
Bliskość Podgórza, Kazimierza i centrum zachęca smakoszy do wyprawy do nowej galaktyki smaku. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej z akcentami kuchni europejskich, głównie włoskiej. Szczyci się także wypiekiem własnego pieczywa i produkcją własnych lodów i sorbetów.

Na dobry początek
Wędzona pierś kaczki w aromacie tymianku, podana na grzance i na sałacie z chutneyem gruszkowym to przykład kunsztu kucharza. Kaczka wbrew pozorom nie należy do łatwych w przyrządzaniu, w niewprawnych rękach może stać się twarda i niesmaczna. Ptak ten ma intensywny smak, w dodatku bardzo charakterystyczny, wymaga więc szczególnej uwagi w doborze przypraw i dodatków. Chutney gruszkowy jest strzałem w dziesiątkę. Trzeba przyznać, że szef kuchni radzi sobie znakomicie z tym gatunkiem ptactwa, czego przykładem może być także doceniona przez międzynarodowe jury pierś z kaczki na puree z soczewicy z lodami pietruszkowymi, która zajęła II miejsce w prestiżowym konkursie L’Art de la cuisine Martell. Jest to jeden ze specjałów szefa, potrawa sięgająca do najlepszych tradycji polskiej kuchni, wzbogacona o smaki rzadko spotykane w tym zestawieniu, jednak dające harmonijny efekt.
Zupa krem z dyni z krewetką – łączy sezonowy smak warzywa z nutą owoców morza. Dynia jest w Polsce warzywem niedocenianym, mimo że ma sporą wartość dzięki niskiej kaloryczności i dużej zawartości witamin i składników mineralnych. W połączeniu z lekkostrawną, smakowitą i delikatną krewetką stanowi dobry wstęp do dania głównego.

Główne smakołyki
Sandacz smażony w panierce z ziół i pietruszki podany na kaszy jęczmiennej z grzybami i sosem ogórkowym – kolejna potrawa tradycyjnej polskiej kuchni, tym razem wzbogacona o nietypowy sposób podania. Panierka przyrządzona z ziół z dużym udziałem świeżej, zielonej natki pietruszki dodaje nowych akcentów delikatnemu i łagodnemu smakowi ryby. Dodatek kaszy przygotowanej z suszonymi grzybami nawiązuje w udany sposób do tradycji prostej kuchni dworskiej, korzystającej obficie z płodów ziemi i rybołówstwa.
Policzki cielęce to danie rzadko spotykane w restauracyjnych menu, a jeszcze rzadziej goszczące w domowej kuchni. Przyczyny są co najmniej dwie: stosunkowo trudno kupić produkt w sklepie, a ich przyrządzenie wymaga nieco wprawy i praktyki. Te przyrządzane w „Andromedzie”, duszone ze świeżymi grzybami w winie, podane z dodatkiem puree ziemniaczanego smakują znakomicie. Na szczególną uwagę zasługuje także grasica cielęca, stanowiąca tutaj dodatek podkreślający wyrafinowany smak całości potrawy, w postaci smażonych kawałków soczystego mięsa w chrupiącej skórce.

Słodko na finał
Nugat migdałowy podany na sosie czekoladowym o smaku grapefruita oraz mus czekoladowy na kruchym ciastku z lodami kokosowymi – to desery dopełniające ucztę, które wyrafinowanymi smakami stanowią przykład autorskich koncepcji szefa kuchni. Zgrabnie skomponowane smaki, estetyka stanowiąca ucztę również dla oczu to świetne zakończenie kulinarnej wyprawy do miejsca, które do niedawna wcale nie kojarzyło się z możliwością spożycia przepysznych specjałów w przyjemnej atmosferze. Mieszkańcy Grzegórzek z pewnością przeżyją tutaj niejedną romantyczną kolację czy miły rodzinny obiad. (B)

Zobacz zdjęcia Jacka Dyląga:

Restauracja Andromeda | fot. Jacek Dyląg / Modny KrakówRestauracja Andromeda | fot. Jacek Dyląg / Modny KrakówRestauracja Andromeda | fot. Jacek Dyląg / Modny KrakówRestauracja Andromeda | fot. Jacek Dyląg / Modny KrakówRestauracja Andromeda | fot. Jacek Dyląg / Modny KrakówRestauracja Andromeda | fot. Jacek Dyląg / Modny Kraków

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o