Modny Kraków

Masala w Lanckoronie

Masala w Lanckoronie

11 lutego o godz. 19.00 w Cafe Pensjonat w Lanckoronie odbędzie się spotkanie z podróżnikami Agnieszką i Adamem Mykałami – zakochanymi w Azji Południowo-Wschodniej, którą od lat odwiedzają i smakują. Pasjonują ich zwłaszcza orientalna architektura, mieszkańcy i ich aromatyczna kuchnia oraz krajobrazy skąpane w słońcu.

W zimowy lutowy wieczór goście przeniosą nas w egzotyczny świat pełen nasyconych barw, zapachów i smaków. Zobaczymy pokaz pełnych słońca fotografii z kilku krajów Azji Południowo-Wschodniej. *Podróżnicy zdradzą także kilka tajników aromatycznej azjatyckiej kuchni – gotując co nieco “na żywo”. Co ugotują? Będzie to niespodzianka, po którą trzeba przybyć na ten klimatyczny podróżniczo-kulinarny wieczór.

Słowo “masala” oznacza mieszankę i choć najczęściej kojarzy się ono z mieszanką przypraw indyjskich może równie dobrze oznaczać wymieszane fotografie, smaki (przepisy kulinarne) i opowieści. Zapraszamy na taką MASALĘ z krajów Azji Południowo-Wschodniej: Indii Południowych, Birmy, Laosu, Tajlandii, Malezji, Borneo i Indonezji.

AGNIESZKA MYKAŁA – jest na co dzień projektantką wnętrz, której udaje się połączyć zainteresowanie architekturą z pasją poznawania świata. Z dalekich i bliskich podróży czerpie inspirację i potrzebę upiększania otoczenia, wrażliwość na styl, barwy światła, kolory oraz harmonie. Z każdej podroży przywozi mnóstwo zdjęć architektury, inspirujących detali i kolorów oraz innych lokalnych “smaczków”. Szczególnie lubi poznawać techniki przyrządzania indyjskiej “masali” czyli mieszanki przypraw, która jest podstawą do przygotowywania aromatycznego indyjskiego curry.

ADAM MYKAŁA – na co dzień prawnik, w wolnych chwilach podróżnik, także motocyklowy, który zwiedza Europę Środkową na swoim klasycznym motocyklu Royal Enfield. W Enfieldzie zakochał się będąc w Indiach; ten angielski motocykl z lat 50 produkuje się tam do dzisiaj. Adam przywozi części do niego we własnym plecaku, a miejsce tam znaleźć muszą również naczynia i urządzenia kuchenne, niezbędne do przygotowywania dań z ukochanej kuchni tajskiej i chińskiej.

Agnieszka i Adam są nie tylko parą zapalonych podróżników, ale także pasjonatów kuchni – z różnych zakątków świata przywożą coraz to nowe, autentyczne przepisy i przyprawy. Są m.in. absolwentami kursu gotowania południowochińskiej kuchni w renomowanej szkole “Cloud 9 Cooking School” w Yangshe.

Przybywajcie do Cafe Pensjonat przy Rynku w Lanckoronie, gdzie przez kilka godzin będzie można poczuć gorące klimaty z dalekich zakątków świata!

Masala w Lanckoronie

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o