Wielką atrakcją Żywiecczyzny jest Muzeum Browaru Żywiec – jedno z najbardziej nowoczesnych muzeów w Polsce. Prawdziwie interaktywne i nastawione na dostarczenie zwiedzającym wrażeń dla wszystkich zmysłów: tutaj wszystkiego można dotknąć, a niektórych „eksponatów” nawet skosztować! Do muzeum opowiadającego o browarze założonym w 1856 r. przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga prowadzą dębowe wrota. Za nimi rozpoczyna się trasa turystyczna biegnąca przez kilkanaście pomieszczeń.
Początek wyznacza Sala Trzech Żywiołów, gdzie w wielkich szklanych kolumnach prezentowane są kłosy i ziarno jęczmienia oraz szyszki chmielu. Obok płynie górski strumyk. Wnętrze zamyka ściana wodna przypominająca, że krystalicznie czysta woda była i jest największym skarbem browaru. Przechodząc ścianę wody, wkracza się do sali z makietą zabudowań Arcyksiążęcego Browaru z przełomu XIX/XX w, ale już za chwilę prawdziwa podróż w czasie: zwiedzający trafiają wprost na brukowaną XIX wieczną uliczkę i do typowej dla tamtych czasów karczmy.
Takich atrakcji oczywiście jest w żywieckim muzeum znacznie więcej. Mówią wiele nie tylko o tym jak powstawało i powstaje piwo, ale też w sposób niezwykle sugestywny ukazują czasy powstania browaru. Odwiedźcie koniecznie! (O)
Skomentuj