Książki kulinarne

Klasyka w kuchni

Na półki księgarskie każdego miesiąca trafia wiele nowych książek kulinarnych. Prezentujemy dwie, które szczególnie się nam spodobały – omawiają dania, które Polacy lubią najbardziej. A przepisy? Cóż, po prostu nie kupujcie tych książek jeżeli planujecie schudnąć! Henryk Sienkiewicz powiedział: „Człowiek cywilizowany ma dwie ojczyzny: własną i Włochy”. Nie dodał, że w sercach Polaków Włochy nierzadko zajmują przodujące miejsce, szczególnie wtedy, gdy chodzi o kuchnię. Uwielbiamy pizze, pasty, risotta i włoskie zupy. Zachwycamy się też włoskimi… Czytaj dalej »Klasyka w kuchni

Amadeus dla biznesu

  • by

  Restauracja Amadeus to miejsce w samym sercu Krakowa, któremu udało się zachować kameralną atmosferę. Zapewniające prywatność wnętrza, dyskretna obsługa i znakomite menu czynią go idealnym na biznesowe spotkania, firmowe uroczystości czy jubileuszowe spotkania. Restauracja Amadeus mieszcząca się w XV wiecznej kamienicy przy ulicy Mikołajskiej 20 ma urok luksusowej rezydencji. Wszystko tutaj jest wysmakowane, z gustem i absolutnie na miejscu. Ta prestiżowa lokalizacja przyciąga ludzi pragnących zarówno znakomitej obsługi jak i po prostu spokoju: tutaj… Czytaj dalej »Amadeus dla biznesu

Włoskie przyjęcie

  • by

Włochy, kraj wielkiej kultury, a nade wszystko sztuki życia, przyciąga ludzi z całego świata, w tym szczególnie lubiany jest przez Polaków. Podobają się nam włoskie przyjęcia, ale jak urządzić uroczystość we włoskim stylu pod polskim niebem, skoro uroki Italii opierają się przede wszystkim na zmysłowych wrażeniach i efemerycznych odczuciach, na które składa się również całe, przepiękne otoczenie Półwyspu Apenińskiego? To niełatwe, ale dobrym pomysłem powinny okazać się symboliczne odniesienia do tego, co we Włoszech nas… Czytaj dalej »Włoskie przyjęcie

wiosna na talerzu

Wiosna na talerzu

Znużony zimą organizm potrzebuje witamin. Ich duże ilości zawierają na przykład kiełki. Danie, w którym możemy znaleźć kiełki lucerny przygotował Krzysztof Brożek, mistrz kuchni z restauracji „Biała Róża”. Zdrowo i wykwintnie? Tak, to możliwe! Zdrowe ryby Delikatny marynowany filet z halibuta gotowany na parze, podany na aromatycznej sałatce z ziemniaków , warzywnego ratatouille i rukoli. Całość potrawy udekorowana jest słomką warzywną z winegretem oraz świeżą bazylią. Dla podniesienia walorów smakowych dodano kroplę sosu balsamiczno –miodowego.… Czytaj dalej »Wiosna na talerzu

Indyjskie kolory

Pachnące słońcem kolory

  • by

Podczas indyjskiego święta Holi, które przypada w marcu ulice pełne są kolorów. Ludzie na znak radości obsypują się wielobarwnymi proszkami. W Polsce ten pomysł jest trudny do wykonania, ale jeśli chcemy doznać kolorowej inspiracji to pomogą nam kwiaty. Na przełomie zimy i wiosny kolorystyczne inspiracje z gorących Indii są jak najbardziej pożądane. Tęsknimy już za pełnymi życia barwami, nic nie stoi więc na przeszkodzie, by wprowadzić je do własnego domu pod postacią kwiatowych dekoracji o… Czytaj dalej »Pachnące słońcem kolory

Przyjęcie wielkanocne | fot. Agnieszka Kantaruk

Wielkanocne przyjęcie

  • by

Barwnym i pełnym uroku świętem jest Wielkanoc. Spotykamy się z rodziną, chcemy by czas spędzony razem upłynął w jak najmilszej atmosferze. Z godną pochwały starannością przygotowujemy dekoracje wielkanocnego koszyczka i stołu, ozdabiamy mieszkanie. Z pomocą przychodzi cała wiosenna natura i jej skarby, a także utrwalone przez pokolenia symbole i tradycje, które warto podtrzymywać. Czy pamiętamy, co one oznaczają? Które wciąż są popularne? *** Wielkanoc ma w Polsce swoje barwy. Podstawowy kolor, który będzie przewijał się… Czytaj dalej »Wielkanocne przyjęcie

Huculskie pisanki

  • by

Pisanki huculskie odznaczają się szczególnym kunsztem wykonania i swoistą symboliką magiczną przejawiającą się w ornamentyce, kolorystyce i rytmie zdobień „pisanych” woskiem na skorupce jajka. Huculskie pisanki wykonuje się techniką batikową, polegającą na pokryciu woskiem tych części jajka, które mają pozostać niezabarwione danym kolorem. Symboliczne funkcja pisanki wiąże się ze znaczeniem ornamentów i barw umieszczanych na jajku. Im prostszy ornament tym starsze i bardziej uniwersalne jego znaczenie. Do najstarszych ornamentów umieszczanych na pisankach huculskich należą ornamenty… Czytaj dalej »Huculskie pisanki

Polska uczta

  • by

Kuchnie i smaki podlegają modom jak wiele innych dziedzin życia. Raz bardziej popularna jest kuchnia włoska, kiedy indziej przychodzi moda na dania japońskie, by za jakiś czas popularne i poszukiwane okazały się pikantne, egzotyczne potrawy z Meksyku. Wraz z trendami przybywa lokali, które serwują gościom specjały określonego rodzaju. Jednak, poza chwilowymi zauroczeniami smakowymi, Polacy darzą stałym uczuciem dania znane w naszym kraju od wielu lat, a czasem nawet… stuleci. Kuchnie regionalne, a w tym także… Czytaj dalej »Polska uczta

Rozmaryn na Ruczaju

Rozmaryn na Ruczaju

  • by

Restauracja Hotelu Sympozjum wraz z nową nazwą – „Rozmaryn” – przeszła prawdziwą, kulinarną metamorfozę. To miejsce przeznaczone poprzednio głównie dla hotelowych gości otworzyło się na mieszkańców Krakowa. To już nie tylko konferencje i wesela, ale też romantyczne kolacje dla dwojga, rodzinne obiady i wiele propozycji na popołudniowe smakołyki w gronie przyjaciół. Możliwości jest wiele, a nowy szef kuchni Tomasz Trafiał wciąż zaskakuje kolejnymi kulinarnymi pomysłami. Przede wszystkim stawia na to, by posiłki miały znakomite walory… Czytaj dalej »Rozmaryn na Ruczaju

Wschodnie smaki

  • by

Od marca Krakowianie mają okazję do bliższego poznania Huculszczyzny – mitycznej już dziś krainy, która kiedyś znajdowała się po części w granicach naszego kraju, a aktualnie jej dawne tereny zaliczają się w poczet ziem ukraińskich i rumuńskich. Do Krakowa z okazji Festiwalu „Słowiańska Atlantyda” zawitała huculska sztuka, muzyka i… kuchnia! Restauracja „Smak Ukraiński” (Kraków, ul. Kanonicza 15), która włączyła się w festiwalowy program, stała się miejscem, w którym wszyscy zainteresowani Krakowianie mogli skosztować popularnych potraw… Czytaj dalej »Wschodnie smaki

Czas na lunch

  • by

W każdym wydaniu Modnego Krakowa tropimy dla Państwa nowe smaki – tym razem stanęliśmy przed pytaniem: dokąd udać się na smaczny, pożywny, ale nie przesadnie obfity posiłek w ciągu dnia. Po rozpatrzeniu kilku propozycji wybór padł na Resto Illuminati (Kraków, ul. Gołębia 2). Wygodna lokalizacja w samym centrum miasta to ważny atut lecz najbardziej kuszący walor jest inny – restauracja ta wprowadziła właśnie Biznes Lunch Catering, który w połączeniu ze stałym menu tego lokalu okazał… Czytaj dalej »Czas na lunch

Zbójnickie smakołyki

Restauracje regionalne w Zakopanem, to temat rzeka. W końcu, między innymi właśnie po to, żeby skosztować tradycyjnych potraw góralskich przyjeżdżają tutaj rzesze turystów z Polski i całego świata. Dawniej – w związku z surowym klimatem i ograniczonymi możliwościami uprawy, ilość produktów spożywczych na Podhalu była bardzo ograniczona. Potrawy musiały być tłuste i sycące, dlatego sowicie okraszano je smalcem. Niemniej jednak z kilku podstawowych produktów gospodynie przyrządzały wiele rozmaitych dań. W czasach obecnych niestety część z… Czytaj dalej »Zbójnickie smakołyki